Tuesday, 17 January 2017

SAPS ibu Bapa merupakan sistem analisis peperiksaan sekolah yang diwujudkan oleh pihak kementerian bagi memudahkan ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah.


SAPS semakan ibu bapa ini boleh dilakukan  melalui secara talian (ONLINE).Antara keputusan peperiksaan yang boleh disemak adalah

  • Keputusan sekolah rendah darjah 1 hingga darjah 6.
  • Keputusan peperiksaan sekolah menengah tingkatan 1 hingga tingkatan 5

Cara Membuat semakan SAPS Ibu Bapa

Semakan SAPS Ibu bapa ini boleh dilakukan dengan cara berikut:

  1. Klik link di bawah ini untuk masuk ke dalam sistem aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa . 
2. Anda akan dibawa kepada paparan seperti berikut:
saps semakan ibu bapa

3. Masukkan no kad pengenalan atau pun sijil lahir pelajar. (Jika no kad pengenalan salah,klik sini)
4. Pilih sama ada and aingin melihat keputusan peperiksaan sekolah rendah atau sekolah menengah.
5. Pilih tahun peperiksaan yang anda ingin akses
6. Klik semak.

Semoga anda dapat mengakses dan melihat prestasi anak-anak pelajar melalui aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa ini.

Jika anda ada masalah mahupun persoalan untuk mengakses SAPS Ibu Bapa, anda bolehlah hubungi talian yang tertera di bawah ini:

TALIAN SEMENTARA : 012-6497579
Waktu: SAPS
Isnin - Jumaat 8:30 pg - 5:00 ptg
(kecuali pada cuti umum)
Rehat pada  1:00 ptg - 2:00 ptg
(kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari - 2:45 petang)

Selamat membuat semakan SAPS Ibu Bapa kepada anda.

99 comments

ada saps ni, ibubapa boleh check keputusan hanya dihujung jari sahaja. Mudah bukan.

mudah untuk ibu bapa semak keputusan

memang mudah sekarang, tak macam dulu dah

mudah ada app ni..

tgu anak bersekolah dlu..

ni abah saya selalu bukak..utk anak2 didik dia mostly.. mmg membantu ibubapa utk close monitor ank2..

Mcm mna klau Mahu check result spm calon persendirian 2015

berhubung terus ke pejabat pendidikan daerah sendiri.

Memang membantu..hrmm nak Tanya
..kalau nak key in markah means hari ahad Dan sabtu x blh ye??

Ade masa tertentu ye kalau nak key in markah??

This comment has been removed by the author.

Bagusnya. Teringat dulu-dulu zaman bawa balik report kad ke rumah. Risau dengan penerimaan mereka kalau ada yang merah. Sekarang semuanya di hujung jari.

Peperiksaan juga menghadapi persaingan yang hebat dari tahun ke tahun. Semoga semua pelajar yang duduk dalam peperiksaan akan dapat markah keputusan yang baik.

Yg sekolah asrama penuh mcm mana nak chk?

ok saya akan cuba..

Tapi ini untuk pperiksaan besar seperti upsr ,T3 dan lain - lain atau kesemua sekali dari darjah satu hingga tingkatan lima..

Saya baru Tahu saya punya markah ...sebelum guru saya beritahu

memudahkan ibu bapa untuk memantau pembelajaran anak-anak mereka, terutama bagi mereka yang sibuk bekerja.

Bagus untuk membuat semakan secara online. Jimat masa yg banyak.

satu kemudahan yang sangat bagus dan pasti memudahkan golongan ibubapa nie

satu info yg berguna.. walaupun saya blum ada lg anak yg bersekolah. hehe

Klau ckgu x masukkan mrkah dlm saps ni x bleh tengok jugak

hmm okay kaedah ni. tapi tak semua ibu bapa celik IT..

Ya. betul nie. bukan semua ibu bapa celik dlm IT. Mereka perlu masa utk belajar jugak.

aku setuju banget dengan aplikasi itu, rasanya kita sebagai orang tua bisa lebih tenang dan nyaman
Terima kasih salam kenal

thanks minn, membantu sekali

Perlu pendedahan yg lebih kepada ibubaoa... Masih aagak asing buat ibubapa terutamnnya kawasan pedalaman...

membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah

membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah

aplikasi ini sangat berguna buat orang tua dan anak,
semoga terus dikembangkan lagi apps ini, kerek pokoknya

Pasnie anak tak boleh sorok result lagi.. huhu

Ibubapa yang bertanggungjawab akan rela untuk belajar walaupun ia amat teknikal juga.

salam, kalau nak check sklh swasta knpa tk boleh ya??? tq

Kini lebih mudah mengetahuo result periksa anak-anak dengan sistem semakan saps ibu bapa

Mudah senang dan cepat dengan sistem semakan online ni

terbaik aplikasi ni. dapat tahu markah peperiksaan melalui online sahaja

terbaik sistem ni..memeudahkan ibu bapa

ada saps ni.mudah ibu bapa nak cek keputusan anak

mudh dan cepat semak online..

Bagus artikelnya berguna sangat

Kemudahan untuk ibu bapa...

aplikasi kemudahan ibubapa untk semak markah anak2.

Bermanfaat sekali informasinya. Makasih!

nice info nih, keren banget pokoknya...
terima kasih atas infonya

kenapa xboleh buka pun.dh cuba sampai 6 kali.tapi xboleh dapat.

Knp nak buka x boleh cuba dh 10x x blh pun

ada sesetengah ibubapa tiada kemudahan internet langsung tidak tahu markah peperiksaan anak....pihak sekolah sepatutnya beri taklimat kpd ibubapa

Kenapa x de pilihan peperiksaan...

Dah 2 hari tak dapat akses, tak dapat pilih jenis peperiksaan

Yup. Dah berhari2 try. Tapi still tak resolve issue untuk pilih jenis peperiksaan

Macam mana nak inform diaorg nie suruh look into this matter?

tk dpt akses dh 2 hari masalah yg sama.. tk dpt pilih jenis peperiksaan..

Dah report to KPM pagi tadi

Now dah boleh pilih jenis peperiksaan. TQ KPM IT Department!

kepada @Kementerian Pendidikan Malaysia,

Mohon mansuhkan SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH ...
sebab sekolah² kebangsaan x iktiraf pun keputusan dalam SAPS tu,

Ibubapa semak online no 1 tapi di maklum cikgu dapat no 12,

Baik tak payah bersaps bagai..
cikgu² pun x payah bersusah payah key in markah...

Kenapa xblh check kalau guna iPhone??

Nasib mak bapak aku xthu nk buka saps

Betul-betul, mdah untuk semak keputusannya.

emmm,, ada problemkah? Tapi menarik jga

Sepertinya menarik nih programnya..

Aplikasi ini sangat membantu bagi orangtua ya.. semoga terus berkembang untuk ke depannya.. dan semakin mempermudah..

wow kerennye, tambah gampang lah orang tue disekolah..

para orang tua bisa mengawasi anak lebih baik lagi dengan cara ini

terbaik! lepasni tak boleh la nak sorok markah lagi hahaha

Senang utk dpt tahu markah. Bestnya.

Mudahlah untuk para pelajar dan ibubapa nak mengetahui keputusan exam anak-anak kan

masih ramai yg tak tau saps ni..

It so easy to she in online student marks

This comment has been removed by the author.

Tu la kadang dlm saps x kira markah pendidikan islam. Sekolah plak kira. Kot ye pun seragam kan la. Buat ibu bapa keliru

kok ditambah gampangnyeeee...

susah lh nk buka....bnyk sngt ikln...

skang senang je nak check result, online pon boleh, kalau dulu pakai report kad je.

ini program yg sangat keren dan membantu orang tua. .

Aplikasinya kreatif, semoga para orang tua jadi semakin terbantu

semoga terus berkembang ya aplikasinya, ini ide yang sangat bagus untuk para orang tua

kado istimewa buat orang tua nih aplikasi kerennya, semoga aplikasinya terus berkembang dengan ide-ide kreatifnya

Lambat. Langsung tak boleh buka..

TIDAK BOLE BUKA LANGSUNG [-(

Mati la aq kali ni HAHAHA

apasal tak boleh buka? dari sebelum cuti pertengahan sampai la sekarang tak boleh buka? ada masalah ke?

X blh bukak pon.. dh brapa hari try, still x leh.. aduh

Tak boleh bukak pun... Kwn kwn yg lain boleh pulak bukak


EmoticonEmoticon